Gör det själv!

 Renovera badrummet

Renovering på gång? Har du funderingar inför köp av material? Vill du lära dig mer om skillnaden mellan olika typer utav plattor, hur man borrar i kakel eller om du kan ha trä i badrum?
Vi guidar dig!

SKILLNADEN MELLAN KAKEL OCH KLINKER?Kakelplattor - är gjorda av glaserat lergods. Kakel värms upp med en temperatur runt 850 grader. Kakel används endast till väggar inomhus då det inte tål belastningen som det blir på golv. Kakel ett underhållsfritt material då det aldrig ska efterbehandlas med polish eller liknande.Klinker - eller golvplattor kan vara gjorda av både glaserat eller oglaserat stengods. Den höga temperaturen på cirka 1200 grader som plattorna värms upp med i ugnen gör att klinker blir hårt rakt igenom. Klinker är därför ett slitstarkt material och kan användas både som golv och vägg. Klinker kan läggas i våtrum, Klinker går även bra att använda som poolsten.


Mosaik
 - är små plattor av keramik, glas eller natursten, ofta mellan cirka 15-100 mm stora och levererade på kartor av glasfiber eller papper. Finns både glaserad och oglaserad. Mosaik passar både i våta och torra utrymmen, i bland även utomhus och i pool. Mosaik med nät av papper på baksidan ska undvikas att monteras i våtutrymmen. 


Granitkeramik - är av hårdare kvalitet och har en låg vattenabsorption. Detta innebär att plattorna kan användas för alla ytor, både ute och inne. Dom finns både oglaserade eller glaserade. Granitkeramik är även frostbeständig och passar därför utmärkt att läggas även utomhus.MARMOR I DUSCHUTRYMMET?

Vi rekommenderar att istället välja en klinker med marmorutseende, även kallat "Marmorimitation". Väldigt likt riktig marmor men mycket mer tåligt och det behöver inte behandlas. Vi har klinker med marmorutseende i flera olika färger och storlekar.

BORRA I KAKEL

Innan vi börjar förklara hur man gör för att borra i kakel vill vi tipsa om något som många ofta missar och inte känner till: Bygglim.

Bygglim är ett lim med extremt stark vidhäftning som nuförtiden används till allt från montering av bänkskivor på vägg till hela kök. Bygglim är så extremt kraftfullt så det klarar att hålla upp badrumsinredning som väger flera kilo. Slipp fula hål i väggen och använd bygglim istället!

DU VILL BORRA ÄNDÅ:

Om du ska borra i kakel ska du använda ett speciellt borrhuvud anpassat för kakel som du sätter på din helt vanliga borrmaskin. Ett tips som ofta gör det mycket lättare att borra är att ta en bit tejp och sätta fast på stället som man ska borra, markera sedan hålet på den. Detta görs för att inte borren ska glida iväg på den blanka ytan.

Helst bör den borrmaskin du ska använda ha möjligheten att borra åt båda håll för att enkelt och smidigt kunna föra borren både in och ut. Att arbeta med just kakel handlar om att vara mycket försiktigt, särskilt när borren ska dras ut ur borrhålet.

Början av borrningen är den bit som är svårast, var noggrann och försiktig för att inte slinta med borren och repa kaklet.

GLÖM INTE SKYDDSUTRUSTNING

När du borrar i material som kakel bryts det oftast av lite flisor som flyger iväg. Just därför är det väldigt bra att använda t ex. skyddsglasögon om du ska borra i kakel. Borra gärna i omgångar med små pauser mellan för att inte borren inte ska bli överhettad. Ett borrhuvud som blir för varmt riskerar att tappa sin hårdhet och blir då helt  obrukbar.

FUKTSKYDD NÄR MAN BORRAR I KAKEL

Om du borrar hål i en kaklad vägg (Gäller även golv & tak) bryter du också det skikt som skyddar de bakomliggande väggarna från fukt. Därför måste du spruta in så kallad våtrumssilikon i det hål du borrat för att undvika att fukt tränger in. Denna typ av fuktskyddande silikon hittar du hos både bygghandlare och även ibland hos lite större välsorterade matbutiker. Sedan för du in plugg precis som vanligt.

Använd heller inte ”hammarläget, slagborrsläget, på borren, då riskerar du att spräcka kaklet. När du väl trängt igenom kan du övergå till slagborrsläge men är du osäker bör du inte använda det. Låt det hellre ta lite längre tid istället för att riskera skadat kakel som kostar både tid och pengar att byta ut. Läs mer här om fuktskador och regler för våtrum.


BERÄKNA MÄNGD KAKEL/KLINKER

Så här beräknar du hur mycket material du behöver:

Det första du ska göra när du planerar din renovering är att räkna ut hur många kvadratmeter kakel, klinker och/eller mosaik du behöver.

Tänk på att alltid lägga på ca 10% extra för spill!

BADRUMMET

I badrummet ska både golv och vägg sättas med kakel, klinker och mosaik. För väggytan behöver du räkna ut löpmeter och sedan ta bort ytorna där det inte ska sättas plattor, t ex. fönster och dörr. 

Exempel

Löpmeter vägg: 1,5 + 1,9 + 1,5 + 1,9 = 6,8 m

Takhöjd: 2,3 m

Väggyta: 6,8 x 2,3 = 15,64 m2 

Dörr: 0,8 x 2,0 = 1,6 m2

Fönster: 0,8 x 0,8 = 0,64 m2 

Väggyta: 15,64 m2

Dörr: - 1,6 m2

Fönster: - 0,64 m2

Totalt = 13,4 m2 


Golvytan räknar du ut genom att ta längd x bredd = m2  

KAN MAN SÄTTA KAKEL PÅ KAKEL? 

Ja, det går bra att lägga kakel på kakel. Börja med att tvätta nuvarande kakel med sodavatten. Prima sedan kaklet, efter det kan du använda fix och sätta dit dom nya plattorna.

RENGÖRING AV KAKEL OCH KLINKER

 • Blanka upp matt, gammalt kakel:
  Blanda Fila PS87 med varmt vatten, låt det sedan verka i ca 15 minuter. Skrubba med t ex. schotchbrite och skölj sedan av med vatten. Produkterna hittar du i vår butik (Kungens Kurva).
 • Gråflammigt klinker:
  Testa först att tvätta golvet med grovrent. Blir det inte rent så kan ni testa att gå vidare med en syrabaserad rengöringsprodukt som t ex. Fila Deterdek. Finns i vår butik i Kungens Kurva.

 • Vita beläggningar på klinker:
  Det är mycket vanligt att man med tiden får vita beläggningar av kalk. Man kan då testa att använda sig utav Fila cleaner som är ett mildare rengöringsmedel, fungerar inte det så finns det ett starkare medel som heter Fila Deterdek, det är en syratvätt som är lite tuffare mot fläckar och dylikt.


 • Silikon eller fog på kaklet
  Ibland sätter det sig silikon eller fogrester på kaklet efter en renovering och det kan vara svårt att få bort. Svaret är: Silikonet måste man använda rakblad för att få bort medans fogrester lätt tas bort med Fila Deterdek.

TIPS NÄR DU SKA ANLITA PLATTSÄTTARE

Obs! Kakelgallerian har inte egna plattsättare. 

 1. Välj alltid en behörig plattsättare när du renoverar ditt badrum/våtrum. Kontrollera att plattsättaren är behörig på www.bkr.se. Att vara behörig innebär att plattsättaren fått utbildning av branschorganisationen Byggkeramikrådet och följer BBV (Byggkeramikrådets branschregler för våtrum). Branschreglerna styr tätskiktsarbetet. Behöriga plattsättare ska kunna uppvisa en behörighetslegitimation.

 2. Gör en skriftlig offertförfrågan. Var detaljerad med dina specifika önskemål och vad som ska ingå i arbetet och vad du vill ska få gjort. Be alltid om att få information om f-skattebevis, behörighet, och även kreditvärdighet.

 3. Ta in flera offerter. Skicka din förfrågan till flera företag för att kunna jämföra priset. Jämför material och underarbeten mellan olika företag.

 4. Kontrollera företaget. När du bestämt dig för en offert, kontrollera företaget. Be företaget lämna referenser och kontrollera dem referenserna. Kontrollera F-skattebevis på www.skatteverket.se. Kontrollera även försäkringar.

 5. Skriv avtal. Skriv alltid ett skriftligt avtal med plattsättaren oavsett hur stort eller litet jobbet är. Använd gärna Hantverksformuläret.

Glöm inte ROT-avdraget! 
Reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad räknas som rotarbeten och ger rätt till rotavdrag, om det utförs i eller i nära anslutning till en bostad som du äger och som du bor i. Läs mer på Skatteverkets hemsida

Välkommen in till vår butik i Kungens Kurva eller ring oss på 08-29 35 51 så kan vi guida dig med vad du behöver göra med just ditt golv då det kan bero på vilken typ utav platta & material det är.